====== Epe hatása a lipáz enzimaktivitására ======
{{:aok:biokemia:masodik_felev:lipaz.pdf|gyakorlati jegyzet letöltése (pdf)}}
===== Lipidemésztés, a lipáz-aktivitás mérése =====
* Az élőlényekben a glicerinészter-hidrolázok (**lipázok**) hasítják a neutrális zsírokat glicerinre és zsírsavakra.
* triglicerid + H2O -> diglicerid + zsírsav
==== pancreas-lipáz ====
* emberben a legfontosabb enzim a lipidek emésztésében
* a pancreas termeli
* a duodenumba jutva a trigliceridekből zsírsavakat szabadít föl.
* aktív lúgos, neutrális és savas közegben is.
* működését az epesavak segítik elő.
==== epesavak ====
* amfipatikusak -> emulgeálják a zsírokat
* a lipázt direkt aktiválják -> ez a hatás vizsgálható tejben (ahol a zsírok eleve finom emulzió formájában találhatók)
==== a gyakorlat ====
* a lipáz aktivitását a fölszabaduló zsírsavak (gyenge savak) fenolftalein(savas: színtelen, lúgos: piros) indikátor melletti titrálásán keresztül vizsgáljuk.
=== anyagok ===
* tej (2,8% zsírtartalom) (pH=7,2)
* 10%-os formaldehid oldat
* lipáz oldat
* fenolftalein
* epe
* 0,1 N NaOH oldat
=== Hagedorn-csövekben készítsük össze az alábbi rendszereket ===
|anyagok|1. rendszer|2. rendszer|
|tej(ml)|50|50|
|epe (ml)|-|2|
|desztillált víz (ml)|2|-|
|lipáz (ml)|2|2|
* az inkubációt (37 oC-on a lipáz hozzáadásával indítjuk.
* Az inkubálás 0., 10., 20., és 40. percében mindegyik Hagedorn-csőből 10-10 ml mintát veszünk
* ezeket Erlenmeyer-lombikba pipettázunk 10 ml formaldehidet és 2-3 csepp fenolftaleint adunk hozzájuk
* ezt követően ezen oldatokat 0,1 N Na-hidroxiddal megtitráljuk.
* A titráláshoz fogyott NaOH mennyiségét koordináta rendszerben ábrázoljuk az inkubációs idő függvényében.
{{ :aok:targyak:biokemia_molekularis_es_sejtbiologia:tetel:lipaz_epe.png |}}