====== Epe hatása a lipáz enzimaktivitására ====== {{:aok:biokemia:masodik_felev:lipaz.pdf|gyakorlati jegyzet letöltése (pdf)}} ===== Lipidemésztés, a lipáz-aktivitás mérése ===== * Az élőlényekben a glicerinészter-hidrolázok (**lipázok**) hasítják a neutrális zsírokat glicerinre és zsírsavakra. * triglicerid + H2O -> diglicerid + zsírsav ==== pancreas-lipáz ==== * emberben a legfontosabb enzim a lipidek emésztésében * a pancreas termeli * a duodenumba jutva a trigliceridekből zsírsavakat szabadít föl. * aktív lúgos, neutrális és savas közegben is. * működését az epesavak segítik elő. ==== epesavak ==== * amfipatikusak -> emulgeálják a zsírokat * a lipázt direkt aktiválják -> ez a hatás vizsgálható tejben (ahol a zsírok eleve finom emulzió formájában találhatók) ==== a gyakorlat ==== * a lipáz aktivitását a fölszabaduló zsírsavak (gyenge savak) fenolftalein(savas: színtelen, lúgos: piros) indikátor melletti titrálásán keresztül vizsgáljuk. === anyagok === * tej (2,8% zsírtartalom) (pH=7,2) * 10%-os formaldehid oldat * lipáz oldat * fenolftalein * epe * 0,1 N NaOH oldat === Hagedorn-csövekben készítsük össze az alábbi rendszereket === |anyagok|1. rendszer|2. rendszer| |tej(ml)|50|50| |epe (ml)|-|2| |desztillált víz (ml)|2|-| |lipáz (ml)|2|2| * az inkubációt (37 oC-on a lipáz hozzáadásával indítjuk. * Az inkubálás 0., 10., 20., és 40. percében mindegyik Hagedorn-csőből 10-10 ml mintát veszünk * ezeket Erlenmeyer-lombikba pipettázunk 10 ml formaldehidet és 2-3 csepp fenolftaleint adunk hozzájuk * ezt követően ezen oldatokat 0,1 N Na-hidroxiddal megtitráljuk. * A titráláshoz fogyott NaOH mennyiségét koordináta rendszerben ábrázoljuk az inkubációs idő függvényében. {{ :aok:targyak:biokemia_molekularis_es_sejtbiologia:tetel:lipaz_epe.png |}}