Pont annyi, amennyit beleteszel.



Loading


Epe hatása a lipáz enzimaktivitására

Lipidemésztés, a lipáz-aktivitás mérése

  • Az élőlényekben a glicerinészter-hidrolázok (lipázok) hasítják a neutrális zsírokat glicerinre és zsírsavakra.
  • triglicerid + H2O → diglicerid + zsírsav

pancreas-lipáz

  • emberben a legfontosabb enzim a lipidek emésztésében
  • a pancreas termeli
  • a duodenumba jutva a trigliceridekből zsírsavakat szabadít föl.
  • aktív lúgos, neutrális és savas közegben is.
  • működését az epesavak segítik elő.

epesavak

  • amfipatikusak → emulgeálják a zsírokat
  • a lipázt direkt aktiválják → ez a hatás vizsgálható tejben (ahol a zsírok eleve finom emulzió formájában találhatók)

a gyakorlat

  • a lipáz aktivitását a fölszabaduló zsírsavak (gyenge savak) fenolftalein(savas: színtelen, lúgos: piros) indikátor melletti titrálásán keresztül vizsgáljuk.

anyagok

  • tej (2,8% zsírtartalom) (pH=7,2)
  • 10%-os formaldehid oldat
  • lipáz oldat
  • fenolftalein
  • epe
  • 0,1 N NaOH oldat

Hagedorn-csövekben készítsük össze az alábbi rendszereket

anyagok1. rendszer2. rendszer
tej(ml)5050
epe (ml)-2
desztillált víz (ml)2-
lipáz (ml)22
  • az inkubációt (37 oC-on a lipáz hozzáadásával indítjuk.
  • Az inkubálás 0., 10., 20., és 40. percében mindegyik Hagedorn-csőből 10-10 ml mintát veszünk
  • ezeket Erlenmeyer-lombikba pipettázunk 10 ml formaldehidet és 2-3 csepp fenolftaleint adunk hozzájuk
  • ezt követően ezen oldatokat 0,1 N Na-hidroxiddal megtitráljuk.
  • A titráláshoz fogyott NaOH mennyiségét koordináta rendszerben ábrázoljuk az inkubációs idő függvényében.


QR Code
QR Code Epe hatása a lipáz enzimaktivitására (generated for current page)