Pont annyi, amennyit beleteszel.Loading


Bőrgyógyászat

Általános leírás a tárgyról

 • A tárgy a bőr betegségeiről, és a nehezen elsajátítható tárgyak közé tartozik, mivel új és ismeretlen a tárgy nyelvezete. Sajnos olyan jellegű szavakat és fogalmakat kell megtanulni, amivel eddig még nem találkoztunk.
 • Amire érdemes figyelni: A számtalan bőrbetegség egyénenként nagyon változó formát ölthet, ezért a látott klinikai kép helyes leírása alapvető követelmény! A helyes leírás pedig az ún. elemi jelenségekre támaszkodik - ezekkel a fogalmakkal (pl. macula, papula, plakk, urtica stb.) a félév legelején érdemes megismerkedni, és óráról órára gyakorolni a betegvizsgálat során. Konkrét diagnózist nem várnak el a vizsgán a hallgatóktól, de helyes leírást igen!! Azaz, például egy mycosis fungoidest plakk stádiumban nem kell tudni felismerni, de azt le kell tudni írni, hogy: „a törzsön mpx, 3-6cm átmérőjű, erythemás, enyhén hámló, kp beszűrt gyrált plakkok láthatók”. Valamint néhány betegség jellegzetes lokalizációhoz kötődik, ezeket érdemes tudni (seborrhoeás betegségek-arc,dekoltázs, lupus-arc,V-vonal, syphilis II-tenyér és talp, psoriasis-könyök,térd,hajas fejbőr, atopiás ekzema-kéz(felnőtteknél), arc(gyerekeknél), scabies-hajlatok,interdigitalis redők, orbánc-lábszár,arc)
 • A félév során a gyakorlat idejében sor kerül egy írásbeli demonstrációra, amelyet a „betű” közösen ír a klinika oktató termében. Ezt a gyakorlatvezető javítja és még eddig szinte senki nem bukott meg.
 • A félév során az előadáson néhány alkalommal fordult elő katalógus, de az előadások nagy része felkerül a klinika honlapjára is.
A tárgy adatlapja
kódja a Neptunon AOKBOR043_1M
kreditértéke 4
típus előadás+gyakorlat
intézet Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika
intézet honlapja http://www.borklinika.hu/
oktatási felelős
elérhetősége
számonkérés típusa év közben írásbeli demonstráció
félévek száma 1
vizsga típusa betegvizsgálat + 3 tétel
nehézség nehezen elsajátítható tárgy

Tankönyvek, jegyzetek

További segédanyagok

Kidolgozott tételek

Vizsgatapasztalatok

Dr. Szakonyi József

Elsősorban szeretném felhívni a figyelmet, hogy aki az étlen-szomjan vizsgázni járós típus, az most talán váltson stratégiát, mert délnél hamarabb nagyjából esélytelen egy vizsgának a befejezése. A vizsgáztató szerintem jóindulatú volt, bár eléggé sokat kérdezgetett amikre a legtöbbször triviális volt a válasz (pl. honnan tudjuk, hogy a betegnek hólyagjai voltak? - erre a helyes válasz: mert a beteg ezt mondta) A betegvizsgálatnál (szerintem nem csak nála) egy jó kezdéssel eléggé jól meg lehet határozni a vizsga menetét. Írjátok le szépen, akkurátusan a beteget; minden kis apró részletre odafigyelve (purprurák, kihullott szemöldök); ez jó eséllyel ötös részjegyhez vezet. Én bullosus pemphigoidos beteget kaptam, és szerencsére jól kooperált, de volt aki egy meglehetősen dementálódott nénit kapott, tehát kissé lutri a dolog. Ha kitaláltátok a diagnózist, akkor gondolkodjatok differenciáldiagnózisokon, meg magán még a betegség patomechanizmusán, mert jó eséllyel szóba kerülhet, a kezelést is érdemes átgondolni (habár tőlem nem kérdezte). Magára a betegvizsgálatra (is) rengeteg idő van, szal nem kell elkapkodni a dolgot. A tételek: candidosist húztam, és gonorrhea diagnosztikáját és kezelését, ami azért nem olyan kemény dolog + a pityriasis roseát. A tételkidolgozásra rengeteg idő van. Többé kevésbé azt mondtam el, ami a könyvben volt, és az megfelelt neki.5

Dr. Becker Krisztina

3-an kerültünk hozzá, így viszonylag gyorsan zajlott a vizsga (én már 10-kor indultam haza) Gyakorlati vizsga: mycosis fungiodes, de ezt nyilván megmondta a rezidens srác, sőt, eleve úgy osztotta a betegeket, h van egy psori, egy MF meg egy BP, ki melyiket kéri am. a beteg is tudta mi baja. Az első stádiumban volt, úgyhogy leginkább egy „gyönyörűséges” ám furcsa lokalizációjú ekzémára emlékeztetett, így elég egyértelmű volt, hogy csak azért tudom mi a baja, mert megmondták. kérdések amik felmerültek: differenciáldiagnózis: ekzéma vizsgálatok, amikkel végül elkülöníted a MF-et az ekzémától diagnosztizálás: biopszia terápia: szteroid kenőcs, fényterápia másik cután T-sejtes lymphoma: Sezary annak tünetei, differenciáldiagnózisa, diagnosztizálása, és a legfőbb különbség, ami befolyásolja a kezelést is (a vérben rohangáló Sezary sejtek, amiket extracorporális fotoforézissel kiírthatsz) am. a betegek is haláljófejek voltak, kaptam széket, újságot (hogy legyen min írnom), korábbi orvosi papírokat, lelkituningot, kinézegetést, hogy az adjunktusasszony éppen melyik kórteremben vizsgáztat, ill. néhány kérdést, amit a héten a korábbi vizsgázóknak feltett. maga a tételhúzás során meglepő kérdés nem merült fel, bár tény, hogy bármit próbáltam elsütni az új könyvből, mindegyikre vagy rácáfolt, vagy húzta a szemöldökét. ja, és a THM: SOSEM szednek le körmöt körömgomba miatt. legalábbis a becker féle bőrgyógyászéknál.

Válasz: „Surgical avulsion followed by topical antifungal therapy would seem a logical approach for single-nail onychomycosis, but results from a randomized controlled trial were disappointing.[140] Further studies are needed in this area, and at present this treatment is not recommended based on the evidence available.”

British Association of Dermatologists' Guidelines for the Management of Onychomycosis 2014 M. Ameen, J.T. Lear, V. Madan, M.F. Mohd Mustapa, M. Richardson The British Journal of Dermatology. 2014;171(5):937-958.

Üdv: nemecsek e

Dr. Medvecz Márta

Nagyon jóindulatú volt, mindenki jó jegyet kapott nála, arra volt kíváncsi, hogy mit tudsz. Nem kérdezett nehezet, vagy részleteket, a lényeg kellett. Ha látja, hogy valamit nem tudsz, nem feszegeti, elmondja és közben bólogatsz. Gyakorlati vizsga: erysipelast kaptam, kb háromnegyed óráig egyedül voltam a beteggel, elég egyértelmű volt, plusz a beteg is tudta mi a baja, senki nem mondta neki, h nem mondhatja meg nekem. Hallottam, hogy valaki nem ilyen egyértelműt kapott, őt rávezette, rendes volt. Tételek: szenzibilizáció, góckutatás. Hát ebben a tételben nem voltam biztos, mondtam h én mit gondolok melyik kórképeket: dyshydrosis, lychen, urtikaria, numularis ekcéma, mikróbás ekcema, seborrheás ekcéma, alopécia. Ezzel elégedett is volt, már csak a vizsgálatokat kérdezte: fül-orr-gége, nőgyógy, urológia, fogászat AIDS, hogyan terjed, oppotunisták, malignusak, hamar elintéztük Pemphigus, Pemphigoid: tünetek, kimutatásEngem meglepett, hogy sehol nem kérdezett kezelést, pedig már paráztam az AIDS szerektől

Prof. Dr. Temesvári Erzsébet

Betegvizsgálat résznél még elég szigorúan veszi a dolgokat, de a tételeknél ma senki nem kapott 4esnél rosszabbat nála. Ha a lényeget mondod, leállít, hogy elég, a következőre tovább, ha valami még érdekli, kérdez egy-két szorosan odakapcsolódót. Tételhúzás, kidolgozás alatt egy rezidens felügyelete alatt voltunk, a húzásnál némi lazaság volt, de kidolgozás alatt még a telefonokat is kirakatta az asztalra, de egyébként az ottani viszonyokhoz képest jóindulatú volt.

Prof. Dr. Marschalkó Márta

Betegvizsgálat:

 • herpes zoster ophthalmicus
 • elemi jelenségek leírása, etiológia, kezelés
 • milyen esetekben kell még iv. ACV?
 • Az elemi jelenséges rész nem volt zökkenőmentes, de engedett tovább vizsgázni.

Tétel:

 • dermatomyositis, itt a diagnoszikus kritériumokat kérte külön.
 • Syph.I. terjedése és tüneteinél a differenciáldiagnózist ne hagyjátok ki, ez a könyvben olvasva nyilvánvalónak tűnik, engem ott azért megizzasztott.
 • Onychomycosis: a Candidán kívül milyen fajok okozzák még, hogyan tenyésztjük a gombákat, milyen táptalajon.
 • +1 tétel: Syph. kezelése az egyes stádiumokban stb, mivel az előző syph. tételnél elmondtam a nagyját, itt már csak a neurosyph.-t kérte.

QR Code
QR Code Bőrgyógyászat (generated for current page)