Pont annyi, amennyit beleteszel.Loading


Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar

Az ÁOK-n egy évfolyamon nagyjából 350-450 hallgató tanul. A nagy létszám miatt az évfolyam két nagy évfolyamfélre különül el (A-B-C-D és E-F-G-H). Az évfolyamfeleken beüli betűk egy nagyobb csoportot alkotnak, de minden betű 3 kisebb alcsoportból is áll (pl. A –> A1 + A2 + A3). Első két évben betűd alkotja a bővebb, számod (pl. A1) pedig szűkebb „családodat”.

Általános Orvostudományi Kar

Ha szeretnéd elkészíteni valamelyik tárgy lapját, itt találsz egy példa tárgylapot.

Elméleti modul

1-4. szemeszter (1-2. év)

Ez a két év a hozzászokásról, a kemény tanulásról és a néha unalmas alapok elsajátításáról szól. Szinte mintha továbbra is egy középiskolában ülnél, csak sokkal több a minden: a tananyag, az osztálytársaid száma, a tanárok száma, az órák száma, a tankönyvek száma, és tanulásra fordítandó idő is. Viszont, ha ezek az alapok biztosak, később többszörösen megtérül az erőfeszítésed. Extra tevékenységként egy kis közéleti munka férhet bele, de ne felejtsd el, hogy egy diplomáért jöttél ide!

Az első év a tanulás és a vizsgázás megtanulásáról szól elsősorban. Hozzá kell szokni az egyetemi rendszerhez. Ebben az időszakban elsősorban tanulj, és próbáld felvenni a tempót! Nem ebben az évben kell maximális pluszpontot szerezni mindenből. A tanuláson kívül igyekezz szociális kapcsolatokat építeni, nyitott lenni a csoportod, az évfolyamod, a szobatársaid fele, persze csak természetesen! A kikapcsolódás, a sport és a pihenés legtöbbször segíti a hatékony tanulást.

A második évet tartják a nagy vízválasztónak. Aki megcsinálja, elvégzi az egyetemet. Ez részben igaz, de nem kell túl misztifikálni ezt az évet sem. Rendszeres tanulással és készüléssel megkönnyítheted a dolgod. Ebben az évben a tudásod elmélyítheted, és olyan szemléletre tehetsz szert, amire szükséged lesz a későbbiek során. Ne felejtsd el, hogy szigorlatok már itt is vannak, és adott esetben befolyásolják a szigorlati átlagod, így a rezidens felvételidet.

Első két évben fő tantárgyak az anatómia, a biofizika, a biokémia és az élettan. Már ebben a modulban is betekintést nyerhetsz az orvosi hivatás szépségeibe és hagyományaiba: már a második félévben lesz egy családorvosi órád, az első év végén pedig a kötelező nyári ápolástani gyakorlat keretében már bepillantást nyerhetsz egy kórház életébe és működésébe, illetve már az elméleti modulban megjelennek a klinikai munkára felkészítő tantárgyak is (klinikai propedeutika, orvosi szociológia, bevezetés a belgyógyászatba, orvosi kommunikáció).

Kötelező tárgyak

1. szemeszter

2. szemeszter

3. szemeszter

4. szemeszter

Kötelezően választható tárgyak

Preklinikai modul

5-6. szemeszter (3. év)

Íme a bizonyíték, hogy nem a második év a legnehezebb. Ez legalább olyan nehéz, csak eddigre megtanultál tanulni, szelektálni, tömöríteni. A tananyag hatalmas, és ismét új nyelvezettel találkozol. Eddig az egészségesről tanultál, most erre ráépíted a kórosat. Miután már - jobb esetben - tudod, hogy néz ki az egységes emberi test, következnek a kóros folyamatokat vizsgáló tárgyak: patológia, mikrobiológia, kórélettan. A belgyógyászat gyakorlatoknak köszönhetően pedig már a klinikai munkából is egyre többet láthatsz.

Most is igaz, hogy ha komolyan veszed a tanulást, akkor olyan alapokat szerezhet, amiből megélhetsz a hátralevő évek során. Ebben az évben érdemes megtervezni a hátralévő három év programját. Itt már nem fogsz magadnak meglepetésekkel szolgálni, nagyjából tudod, hogy szoktál teljesíteni az évfolyam átlaghoz képest, fel tudod mérni, melyik évben szeretnél külföldre menni, hogy állsz a nyelvvizsgákkal. Sokan elkezdik a TDK munkát már ebben az évben valamely korábbi tantárgyból, ami szükséges is, hogy negyedévesen már tudj részt venni a TDK konferencián. Ha klinikai tárgyból tervezel TDK-t, akkor azt is érdemes elkezdeni, de legalábbis felkeresni a kiszemelt intézetet vagy személyt, és kikérni a tanácsát.

Kötelező tárgyak

5.szemeszter

6.szemeszter

Kötelezően választható tárgyak

Klinikai modul

7-12. szemeszter (4-6. év)

Ezek az évek a plusz teljesítés évei. A tananyag teljes elsajátítása nagyjából lehetetlen, viszont ez nem is elvárás. Az eddigre kialakult egyszerűsítő, lényegkiszűrő képességed megkönnyíti a tanulást, és lényegesen több szabadidőd lehet, mint eddig, noha számszerűen több az órád. Ezekben az években többé-kevésbé megismered a terület szakmáit és valamilyen viszonyt is kialakítasz velük. Ez alapján érdemes elkezdeni szűkíteni, hogy melyek azok a szakmák, amiket biztosan nem szeretnél majd művelni, és a maradékon elgondolkozni, hogy el tudod-e magad ott képzelni, és mit kell ezekhez a szakmákhoz teljesíteni. Gőzerővel folyhat a TDK munka és a konferenciára járás, rektori pályamunka készítés, vagy ha ez nem vonz, akkor bejárhatsz egy kórházba klinikai munkára. Ezekben az években érdemes erasmus-szal vagy más módon külföldre látogatni, nyelvvizsgára felkészülni és később azt megszerezni. Ha vannak közéleti törekvéseid, most éld ki őket!

A negyedév még tartogat számodra pár elméleti tárgyat és egy nagyobb kihívást, a gyógyszertant, de ezeken kívül már csak az egyetem klinikáin tartott órákra (pl.: sebészet, belgyógyászat) jársz majd.Ezeken az órákon egyre több lehetőséged lesz betegeket vizsgálni, különböző technikákat megfigyelni és megismerkedni az adott szakterület szépségeivel.

Az ötödévet már szinte csak kórházi szobákban, betegágyak mellett töltöd. A hatodév is hasonló lesz, azonban ez a záróvizsgák és a diploma megszerzésének éve is.

Kötelező tárgyak

7.szemeszter

8.szemeszter

9. szemeszter

10. szemeszter

Kötelezően választható tárgyak

Szabadon választható tárgyak

Egyetemünkön a karok kölcsönösen elismerik a meghirdetett tárgyak kreditértékét. Szabadon választható tárgyként bármely, az egyetemen meghirdetett tárgy felvehető, ha a tárgy előkövetelménye ezt nem akadályozza. /TVSZ 21.§ 7. pont/

Szigorló év

A hatodév legfontosabb jellemzője, hogy alapjaiban tér el az eddig eltelt egyetemi évektől: ez az év ugyanis tömbösített, turnus alapú oktatási rendszerben zajlik. Az eddigi előadás-szeminárium-gyakorlat alapú beosztást az aktív kórházi gyakorlat váltja föl, ahol egy-egy területen hosszabb időt (1-9 hetet) töltesz majd el. Ezeket a periódusokat pár napos elméleti kurzusok, és persze a hat nagy tantárgyat záró szigorlatok szakítják meg - máskülönben a képzés folyamatos (azaz búcsút kell intened a kis légvételt biztosító évközi szüneteknek).

A hatodévet szinte minden egyes hallgató másképp éli meg. Egyesek számára elég zaklatott, zsúfolt év, folyamatos váltásokkal és egyenletesen eloszló (tehát bizonyos szempontból „állandó vizsgaidőszaknak” is fölfogható) vizsgákkal. Másoknak felüdülést és sokkal nagyobb szabadságot jelent ez a kórházi beosztás (a terhelés ugyanis nagyban függ attól, hogy egy bizonyos tárgyat melyik intézményben végzed). Az aktív betegellátásban való részvétel sokkal nagyobb felelősséget rak a hallgatóra, ugyanakkor ilyen szituációkban, „élesben” sokkal jobban megragad a tudás, hiszen van mihez kapcsolni az elméletet. Bizonyos szempontból a hatodév minden korábbinál nagyobb szabadságot ad Neked erre az egy (vagy akár több!) évre, ezért érdemes alaposan megtervezned, hogy mire használod majd az energiáidat: legyen szó akár tanulásról, karrierépítésről, szakmai tapasztalatról, de ugyanilyen fontossággal hobbikról és pihenésről is (bizony!:)).

A szigorló évről általában

Formanyomtatványok letöltése

11-12. szemeszter

Diploma utáni ügyintézés

Nálunk nem diplomaosztó van, hanem doktorrá avatás. Így azon nagy napon, amikor hivatalosan is orvossá válsz, nem gazdagodsz a diploma nevű papírral, mely ezt igazolja. Ezért érdemes még az avatásra szóló jegyek átvételekor kérned a dékániban a diplomát helyettesítő igazolást, mert ez pár nap amíg elkészül. 2015: igazolásért e-mailt kellett írni a dékániba, pl. a [email protected] címre.

Az örömmámor elmúlta után az alábbi sorrendben javasolt az ügyintézés (2017-es, saját tapasztalatból merített információ):

Kormányablak

A diplomád kézhezvétele után (a dékáni által kiállított igazolást nem fogadják el!) itt cserélheted le a személyes papírjaidat dr. előtagúra. Ez nem kötelező, de ha a személyidet megigényled, az útlevelet és jogosítványt is KÖTELEZŐ! 2017: A lakcímkártya és személyi ingyenes, az útlevél 7500 HUF, a jogsi 4000 HUF. Érdemes bankkártyával készülni, hogy ne teljen az idő a postai csekkes bohóckodással. Az ügyintézést az ország bármely irodájában elvégzik, kb. 7 nap után átveheted az új papírokat.

Posta

Innen erkölcsi bizonyítványra van szükséged. A borítékban kitöltési útmutató is található, de egyébként magától értetődő. Évente 4 alkalommal ingyenes, az egyetlen költség az ajánlott levélfeladás. A legtöbb jelentkezéskor 3 hónapnál nem régebbit fogadnak el, erre az egyre kell figyelni!

VAGY, ha sürgősen van szükséged erkölcsi bizonyítványra, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalába (1133 Budapest, Visegrádi utca 110–112.) ha bemész személyesen, akkor 4100 Ft-ért ott helyben elkészítik. Tehát ez a drágább és gyorsabb verzió. Szükséges: személyi, lakcímkártya, bankkártya vagy szaladnod kell a közelben lévő postára, néhány óra várakozás.

Erkölcsi bizonyítványt igényelhetsz online is, ha van Ügyfélkapud vagy elektronikus személyi igazolványod. Ehhez menj a https://www.nyilvantarto.hu/ugyseged/ErkolcsiKerelemInditasa.xhtml oldalra.

ÁEEK honlapja

https://kereso.enkk.hu/

Itt találod meg az alapnyilvántartási számodat, mely a pecsétszámoddal megegyezik. A nyilvántartásba vétel automatikus, 2017-ben az első diplomaátvételi napot követő munkanap estéjén már a teljes évfolyam fent volt. Szinte minden továbbihoz szükséges a pecsétszámod, ezért ennek felkerültét meg kell várni.

NEAK (OEP jogutódja)

http://www.neak.gov.hu/friss_kozlemenyek/elso_orvosi_belyegzo_igenylese.html

Érdemes a pecsétszámod ismeretében azonnal megigényelni a pecsétedet, mert akár 4 hét is lehet a legyártása. A kitöltött lapot beszkennelve, emailben kell elküldeni, visszaigazolják az elfogadást.

Magyar Orvosi Kamara

http://mok.hu

2017: budapesti állandó vagy tartózkodási címmel és/vagy már bejelentett budapesti munkahellyel lehet a budapesti kamarába jelentkezni, egyéb esetben a megyei tagozatok irodájában. A honlapon minden tudnivaló megtalálható, de a leírtakkal ellentétben NEM szükséges lepecsételni a jelentkezési lapokat, tehát ha ráírod, hogy a gyártása folyamatban, elfogadják. A jelentkezéshez a kitöltött lap és egy igazolványkép szükséges. Itt kapsz egy igazolást, ezzel kell a következő állomást (ld. lent) meglátogatni. Minden adatváltozást e-mailben megírhatsz nekik, így pl. budapesti munkahelyi felvételt követően ők átsorolnak a budapesti kamarába. Felvételed végleges elfogadása után hivatalos, igazgató által aláírt tagsági igazolást kapsz postán.

ÁEEK Nyilvántartási Főosztály

http://www.enkk.hu/index.php/hun/elerhetosegek/ugyfelfogadas/nyilvantartasi-es-tovabbkepzesi-foosztaly

Itt kérelmezheted a működési nyilvántartásba vételt, mellyel engedélyt kapsz egészségügyi tevékenység végzésére az országban. A jelentkezéshez a MOK irodában kapott igazolás és:

  • vagy az https://adatlap.enkk.hu/ oldalról kinyomtatott adatlap,
  • vagy a helyszínen kapott, kitöltött jelentkezési lap szükséges.

Volt, akitől a diplomát is elkérték, inkább legyen nálad. A jelentkezés 3000 HUF, amit befizethetsz utólag is, de a csekkszelvényt/átutalási igazolást e-mailben el kell küldeni nekik. Érdemes a bescannelt erkölcsit is csatolni, mert lerövidíti az ügyintézést ( = előbb kapod meg a kártyát), ha nem nekik kell bekérni a hatóságtól. A hivatalos határozatot a kártyával postai úton küldik ki.

NEAK ismét

http://www.neak.gov.hu/felso_menu/szakmai_oldalak/gyogyszer_segedeszkoz_gyogyfurdo_tamogatas/Szakembereknek/veny.html

Budapesti és Pest megyei állandó lakcím esetén: OEP Közép-magyarországi Területi Hivatala, 1139 Budapest, Teve u. 1.

Itt tudod lecserélni a TAJ-kártyádat a Dr.-es változatra. Ingyen van, egyből kész van. Náluk lehet érdeklődni is hogy mikor készül el a pecséted (+361 288 5261). A pecsétedet csak az EEKH-ban kapott működési engedélyről szóló dokumentummal tudod átvenni.

Ügyfélfogadás: H - Cs: 8:00 - 14:30, P: 8:00 - 12:00

A bélyegző átvételéhez szükséges iratok: - Alapnyilvántartásról szóló határozat fénymásolata (Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal állítja ki) - Azt mondták, ezt nem kell vinni. - Személyi igazolvány - Lakcím kártya - TAJ kártya - Eredeti diploma

Ezen kívül az OEP-pel tudsz szerződni pro familia receptírás ügyben is, szigorúan csak ha megvan a pecséted. A részletekért kattints a fenti linkre. Csak a lakcímed szerint területileg illetékes OEP-től tudsz Pro Familia receptet igényelni.

Rezidens és szakorvosi / más munkahelyi évek

Készülj fel rá, hogy újra alulról kell kezdened. Rengeteg tanulni valód lesz, több felelősséggel és kevesebb idővel. Ez embert próbáló, de ha igyekszel mindenkitől és mindenből tanulni, akkor hamar túllendülhetsz a nehezén és akkor már csak nyugdíjadig tartó állandó tanulás vár rád – és egy kis elfogultsággal mondhatjuk, hogy talán a legszebb szakmák egyike.

2015. júliustól új rezidensképzési rendszer működik. Röviden annyi, hogy az újonnan belépő rezidensek központilag vannak foglalkoztatva (az állami ENKK által) közalkalmazotti jogviszonyban, de a munkát egy olyan eü. szolgáltatónál kell végezni, ami akkreditálva van az ENKK által. A fizetést (illetmény + járulékok) az ENKK adja, a heti 48 óránál több munkáért (ügyelet, túlóra) viszont már a gyakorlati hely fizet. Az ENKK csak a fontosabb munkáltatói jogköröket gyakorolja (közalkalmazotti jogviszony létesítése, megszüntetése, illetmény megállapítása, munkakör és munkarend meghatározása), a munkabeosztást és egyebeket a gyakorlati képzőhely szabja meg.

A gyakorlati hely elsődleges képzőhely, vagyis nem kizárólagos munkahely, csak a legfőbb. Ugyanis olyan feladatok megtanulásában, amire nincs akkreditálva a képzőhely, külső kihelyezett képzőhelyen kell megtanulnod. Ha a szakvizsga után szakorvosként az elsődleges képzőhelyeden szeretnél elhelyezkedni, a képzőhelynek legalább annyi időre kötelező szakorvosként foglalkoztatni téged, amennyi időt ott voltál rezidensként. Ezt visszautasíthatja a képzőhely, ha kiemelt ösztöndíjban részesültél háziorvosnak tanultál a képzőhelyen.

2015-ben érvényben marad a korábbi keretszámos rendszer, vagyis egyetemi régiónként keretszámok vannak meghatározva (de szakirányi korlátozás nincs), hogy hány rezidens vehető fel. A gyakorlati helynek (eü. szolgáltatónak) lehetősége van választani a rezidensnek jelentkezők közül a beadott pályázatok alapján. A kiválasztás után ilyen szándéknyilatkozatot kell aláírnia az eü. szolgáltatónak és a rezidensnek: http://www.enkk.hu/documents/koordinacio/szandeknyilatkozat_minta.docx Ezután jön létre az ENKK által a közalkalmazotti jogviszony és megkezdheted rezidensi éveidet.

Fiatal szakorvosként pedig az új kormányrendelet szerint legalább 5 évig részesülhetsz bruttó (!) 151 ezer forint/hó plusz támogatásban. Természetesen ezzel semmi nincs megoldva, mivel egyelőre semmi nem garantálja, hogy az 5. év után is marad a támogatással megtoldott magasabb bér.


QR Code
QR Code Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar (generated for current page)