Pont annyi, amennyit beleteszel.Loading


6. Streptococcus agalactiae

A Lancfield-féle szerotipizálás alapján a B-csoportba tartoznak: GBS. Ezen belül a tok antigén alapján további 8 szerotípusba oszthatóak. Gram-pozitív coccusok. A legtöbb törzs β-hemolizáló, egyesek α-hemolizálnak.

A vastagbelet és a hüvelyt hosszabb-rövidebb ideig kolonizálhatja, a terhes nők 20-30%-a hordozza. Felnőttben ritkán okoz megbetegedést (húgyúti fertőzés, amnioniti, endometritis, sepsis), újszülöttek fertőzésének nagy a jelentősége.

Fertőzések

Korai típusú

A szülést követő első héten manifeszálódnak, pneumonia, szepszis, meningitis formájában. Legtöbbször az újszülött a szülőcsatornán való áthaladás közben fertőződik meg. A fertőzés esélyét növeli a koraszülés, elhúzódó szülés, anya lázas állapota, illetve a terhesség alatti húgyúti S. agalactiae-fertőzés.

Késői típusú

A kórokozó kontakt úton fertőzi meg az újszülötet, a tünetek legtöbbször a 7-90. nap körül alakulnak ki. Így a hüvelyi hordozással nem függ össze a megbetegedés, sokkal inkább a higiéniával. Erre a formára a szepszis és meningitis jellemző, de a halálozás kisebb, mint a korai fertőzéseknél.

Diagnózis

Vizsgálati anyagok: vér, liquor, légúti váladék, felnőttek húgyúti fertőzése esetén vizelet. Szelektív táptalajon és véres agaron jól tenyészthető. CAMP-teszttel jól identifikálható (S. aureussal együtt tenyésztve annak β-hemolitikus zónáját kiszélesíti). A B-csoport antigén gyorsan azonosítható latexagglutinációval.

Terápia

Penicillinre és a többi β-laktámra érzékenyek, de aminoglikozidra rezisztensek. Terhes hordozó (USA-ban szűrés) vagy rizikócsoportba tartozó anyáknak javasolt a kemoprofilaxis.


QR Code
QR Code 6. Streptococcus agalactiae (generated for current page)